Viktoria ska spela VM i Bratislava

KAIS Mora skickar ytterligare en spelare till dam VM i Slovakien. Denna gång är det blott 16-åriga Viktoria Lindström som kommer ingå i USA:s trupp under årets VM där bl a Japan, Danmark och Thailand väntar som motståndare. På måndag bär det av mot den största upplevelsen hittills i innebandykarriären.

Här har vi fått ett snack med Viktoria inför det som komma skall.

Grattis till VM-platsen i USA:s landslag. Hur kommer det sig att du ska spela med just USA?
– Jag är en amerikansk medborgare och USA laget kontaktade KAIS Mora för att leta efter spelare med amerikanskt medborgarskap. Jag deltog på ett träningsläger i Motala i augusti och efter det blev jag uttagen till USA damlandslag.

Berätta lite mer om vem Viktoria Lindström är och vilken innebandybakgrund du har?
– Jag är 16 år och flyttade hit till Sverige när jag var ungefär två år gammal med min mamma och mina två andra syskon. Jag har gillat att sporta ända sedan jag var liten. Började spela innebandy i skolan med killarna på rasterna eftersom ingen annan tjej ville och när jag var 9 år började jag spela innebandy i KAIS Mora.

Du har i höstas börjat på innebandygymnasiet. Vad innebär det för din egen utveckling och hur upplever du tiden hittills?
– Hittills tycker jag att det går jätte bra på innebandygymnasiet. De hjälper mig mycket med att förbättra min kondition och styrka. Jag måste alltid ta ansvar för vad jag äter och när jag ska sova och jag upplever att jag tar väldigt mycket ansvar.

Vilket program läser du på gymnasiet och hur går det att kombinera studier och idrott?
– Jag läser barn och fritid. Jag tycker det passar perfekt eftersom jag känner att jag inte behöver stressa med studierna. Känner att jag hänger med allt och att jag försöker att inte ligga efter. Jag trivs väldigt bra.

För någon vecka sedan fick du göra debut med div 1 laget. Fem mål och du satte avtryck direkt. Vad är du för typ av spelare och hur kändes det att få spela i div 1?
– Som spelare är jag ganska bra i närkamper och försöker vinna boll. Känner ibland att jag väldigt enkelt kan springa förbi andra spelare och ta bollen först.

Har inte tränat så mycket med div 1 laget men har lärt mig ganska snabbt på hur de spelar. Det är kul att spela med dem och jag lär mig mycket och utvecklas hela tiden när jag spelar med de som är äldre.

Att få spela senior VM som 16-åring är få förunnat. Vad ser du fram emot mest och hur mycket vet du om dina medspelare samt lagen ni ska möta?
– Jag ser väldigt fram emot att spela med nya kamrater. Har inte hunnit träffa alla i laget ännu men de jag har träffat är trevliga och bra. De flesta är äldre än mig och jag ser verkligen fram emot att få spela med dem.

Det ska bli kul att få spela mot andra länder även om jag inte har så bra koll på dem. Det kommer vara en mycket jämn kamp och flera spelare blir spännande att möta och spela emot.

Hur ser dina framtida mål ut och vad väntar härnäst med klubblaget?
– Mina framtida mål är nog att få fortsätta spela med div 1 och bland annat JAS eftersom det är mycket roligt och jag utvecklas väldigt mycket som spelare. Jag hoppas också att få spela med damlaget i KAIS Mora någon gång i framtiden.

Slutligen vill jag fråga. Hur bra kan du USA:s nationalsång, ”The Star-Spangled Banner”?
– Känner ju till den men kan ännu inte hela texten. Håller på och tränar för fullt. Den ska nog sitta innan det är dags för första matchen. 

Tack för intervjun och lycka till i Bratislava.
– Tack

Relaterade länkar:
Officiella VM-sidan >>
VM-lagets Facebooksida >>
USA floorball – officiell hemsida >>